Veel zwangere vrouwen voelen zich regelmatig neerslachtig. Ongeveer 10% van de vrouwen die zwanger zijn krijgt echter te maken met een prepartum depressie, een depressie die tot uiting komt tijdens de zwangerschap en enkele weken tot maanden kan duren. Gedurende de zwangerschap vinden onder invloed van hormonen namelijk veel lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats. Deze kunnen ertoe leiden dat zwangere vrouwen zich depressief en/of angstig voelen of zelfs helemaal niet meer zwanger willen zijn. In de meeste gevallen verdwijnen de prenatale depressieve klachten na de geboorte van de baby.
Sommige vrouwen krijgen direct na de conceptie al last van depressieve klachten. Een aantal van deze verschijnselen lijkt op de klachten van een ‘gewone’ depressie terwijl andere typerend zijn voor een prepartum depressie. In veel gevallen wordt een onjuiste diagnose gesteld aangezien de klachten doen denken aan ‘zwangerschapskwalen’.
Daarnaast hebben zwangere vrouwen te maken met de standaardklachten zoals misselijkheid, aambeien, maagzuur, constant moeten plassen of bekkenklachten, die zich vooral aan het begin en einde van de zwangerschap voordoen. Ze kunnen echter ook te maken krijgen met een extreme misselijkheid waardoor ze hun voeding nauwelijks binnenhouden, volledig uitgeput zijn en steeds meer verzwakken en afvallen. Deze misselijkheid kan van voorbijgaande aard zijn maar ook de hele zwangerschap aanhouden.
Sommige vrouwen voelen zich vanwege een verhoogd progesterongehalte echter bijzonder goed en stralen hun hele zwangerschap door. Het hormoon progesteron verschaft namelijk een goed gevoel en werkt rustgevend. Deze groep vrouwen kan echter na de geboorte last krijgen van de daling van dit hormoon waardoor ze een verhoogde kans lopen op een postnatale depressie.
Oorzaken prenatale depressie
Een zwangerschap en de veranderingen die daarbij horen kan veel losmaken. De oorzaken van een prepartum depressie kunnen zowel lichamelijk als psychosociaal van aard zijn. Ze houden mogelijk verband met de sterk veranderde hormoonbalans en de daarmee samenhangende verstoorde vitaminen- en mineralenhuishouding die gedurende de zwangerschap optreden. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je gevoeliger bent voor emotionele spanningen. Het is ook mogelijk dat er bij de vrouw sprake is van een lage weerstand of stress. Tijdens de zwangerschap wordt namelijk cortisol aangemaakt dat het lichaam een gevoel van stress bezorgt waardoor je je opgejaagd en angstig kunt gaan voelen. Dikwijls zijn vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan depressief tijdens hun zwangerschap.
Een prenatale depressie kan zulke extreme vormen aannemen dat de zwangere vrouw in kwestie het niet meer volhoudt zwanger te zijn waarbij de klachten dusdanig toegenomen zijn dat een normaal leven niet meer mogelijk lijkt. In dergelijke gevallen wordt soms besloten tot abortus en de zwangerschap af te breken.
Behandeling prepartum depressie
Hulp zoeken is in geval van een prenatale depressie belangrijk aangezien deze zowel gevolgen voor de moeder maar ook voor de ontwikkeling van het ongeboren kind kan hebben. Daarbij valt te denken aan het risico op een vroeggeboorte, een lager geboortegewicht met de kans op diverse gezondheidsproblemen en een achterstand in de mentale ontwikkeling van het kind.
Er bestaan diverse behandelmethoden om de depressie te verbeteren of te genezen. Eén van de mogelijkheden, de reguliere behandeling van een prenatale depressie, is het voorschrijven van antidepressiva door de huisarts. Het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap is echter nog onvoldoende onderzocht waardoor de mogelijkheid bestaat dat de medicijnen schadelijk zijn voor de foetus en er ontwenningsverschijnselen na de geboorte bij de baby kunnen optreden.
Aangezien een depressie tijdens de zwangerschap samen kan hangen met een hormonale verandering is het zinvol de voeding te optimaliseren en deze eventueel met supplementen aan te vullen om het lichaam in goede conditie te brengen en te houden. Tekorten aan bepaalde stoffen kunnen namelijk ook bijdragen aan een depressie of angst. In sommige gevallen wordt een hormoonbehandeling ingezet. Ook binnen de natuurgeneeskunde bestaan behandelwijzen voor een prepartum depressie.
Een behandeling met acupunctuur geeft tijdens de zwangerschap dezelfde klachtenvermindering als een reguliere behandeling en is bovendien een veilige behandelmethode voor moeder en kind. Acupunctuur heeft geen nadelige invloed op de ontwikkeling van het kind en kan gedurende alle zwangerschapsstadia worden toegepast.
Depressieve gevoelens kunnen opkomen gedurende het volledige geboorteproces, van twijfel over wel of niet (kunnen) vervullen van je kinderwens, tijdens de zwangerschap, maar zeker ook in de postpartum periode erna. Misschien voel je je al depressief en maak je je zorgen hoe dit jouw kans om moeder te worden, beïnvloedt. Een onvervulde kinderwens of zorgen tijdens de zwangerschap en een moeizame gewenning aan het moederschap als het kindje er eenmaal is, kan zeker bijdragen aan het voortduren van depressie.
Practice Adora biedt aan jou de mogelijkheid inzicht te krijgen in waar depressiviteit vandaan komt en wat je kunt doen om hier zorg aan te geven. In een afstemming of Adoula begeleiding wordt bewust verbinding gemaakt met je hartverlangen en ontvang je hulp om meer in balans te komen. Depressieve gevoelens mogen worden gedraaid naar liefde voor jezelf en jezelf gunnen wat je verlangt.
Klachten prenatale depressie
- Woede en extreme prikkelbaarheid
- Misselijkheid en braken
- Somberheid
- Lusteloosheid
- Zinloosheid
- Zwaarmoedigheid
- Ontbreken van gevoelens naar het ongeboren kind
- Spijt van de zwangerschap hebben, de baby niet meer willen
- Van het eigen lichaam vervreemd raken
- Angst om gekke dingen te doen
- Gevoelens van verdriet
- Twijfel over de relatie
- Eenzaamheid
- Gering gevoel van eigenwaarde
- Zelfverwijt
- Slaapstoornissen (extreme slaapbehoefte of niet kunnen slapen)
- Angst, hyperventileren, paniek, fobieën en/of dwanghandelingen
- Emotionele labiliteit
- Vermoeidheid
- Verstoord eetpatroon (verlies van eetlust)
- Wanhoop
- Vermijden van sociale contacten
- Suïcidale gedachten
- Aversie voelen naar personen uit de directe omgeving, dikwijls de partner
- Andere persoonlijkheid hebben dan voor de zwangerschap