Depressie komt op de werkvloer veelvuldig voor. Het percentage mensen binnen de beroepsbevolking die met een vermoedelijke depressieve stoornis aan het werk zijn is ongeveer 7%. In Nederland werkt de helft van de werknemers met een dergelijke stemmingsstoornis, zo blijkt uit onderzoek. 22% van de werkende bevolking met psychische klachten zit ziek thuis vanwege depressie, wat deze aandoening tot één van de meest voorkomende onder verzuimende werknemers maakt. Ook onder de groep werkenden met psychische klachten die instromen in de WAO of WIA is de depressieve stoornis de meest gestelde diagnose.
Van een beroepsgebonden depressie is sprake als de stoornis vooral veroorzaakt is (of in stand wordt gehouden) door belastende (psychische) omstandigheden op het werk. Het percentage werknemers met een beroepsgebonden depressieve stoornis is niet precies bekend aangezien moeilijk te bepalen valt of de psychische aandoening werkgebonden is. In elke beroepsgroep komen gevallen van beroepsgebonden depressie voor hoewel het verrichten van secretarieel werk een hoger risico met zich meebrengt maar ook onder juristen en leraren komt het vaker voor.
Depressie leidt tot verzuim maar ook tot meer fouten, productiviteitsverlies, meer baanonzekerheid en een verminderd carrièreperspectief. Het kost mensen die eraan lijden meestal extra inspanning om hun werk uit te voeren, ze hebben daarnaast meer moeite zich te concentreren en zijn vermoeider.
Het is onduidelijk of het hebben van een baan je tegen depressie zou beschermen of juist kan bijdragen aan het ontstaan ervan. Daarover zijn de meningen nog altijd verdeeld.