Wat is online therapie?
Online therapie is het digitaal volgen van een behandeling bij een psycholoog eventueel in combinatie met een e-health module. Online therapie kan naast fysieke sessies worden ingezet, maar er zijn ook aanbieders die volledige online behandeling aanbieden. Online behandeling bestaat al voor verschillende psychische stoornissen zoals Depressie, Angst, Trauma en ADHD. In de meeste gevallen heb je contact met jouw behandelaar via videobellen maar er zijn ook aanbieders welke via chat en e-mail contact onderhouden tijdens en naast het beeldbellen.
De voordelen van online therapie
Online therapie is ontwikkeld om de drempel voor zorg te verlagen en om de alsmaar oplopende wachttijden voor psychische zorg te verlagen. Voor een online behandeling kun je vaak snel terecht en je kunt deze behandeling vanuit je vertrouwde omgeving volgen. Los daarvan zijn er ook praktische voordelen; je hoeft niet te reizen en bespaart dus tijd en geld. Ook kun je jouw behandeling voortzetten als je niet in staat bent om naar een psychologenpraktijk te komen. Bij een online behandeling zijn er ook geen beperkingen van openingstijden, zo zijn er aanbieders waar je ook in de avonduren of weekenden een behandeling kunt volgen.
De online behandeling kan ook gemakkelijk worden aangevuld met online e-health modules welke jij kunt maken wanneer het jou uitkomt. Zo kun je zelf actief en in je eigen tempo werken aan je herstel.
De nadelen van online therapie
Voor een aantal mensen kan het ook juist prettig zijn om weg te zijn uit de dagelijkse omstandigheden. Een nieuwe ruimte kan ook een nieuw perspectief bieden op de situatie. De reistijd die vervallen is biedt ook wat extra tijd om vooraf na te denken over wat jij samen met de behandelaar kan bespreken. Achteraf kan de reistijd dan een moment bieden om het gesprek te evalueren. Een tip bij een online behandeling is om voor en na het gesprek wat tijd te reserveren voor jezelf waarin je tot rust komt. Zet deze extra tijd in je agenda en neem alvast een kop thee of haal een glas water.
Vergoeding online therapie
Er zijn verschillende aanbieders van online therapie. Online behandelen wordt sinds kort ook vergoed door de zorgverzekeraars (na gebruik van jouw eigen risico) als je naar een zorgaanbieder gaat die een contract heeft met de zorgverzekeraar.