Stress kan in veel gevallen nuttig zijn. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze prestaties vaak iets beter zijn en in geval van gevaar zet stress aan tot het ondernemen van actie. Blijft de stress echter aanwezig doordat de spanning niet wordt omgezet in voldoening of opluchting dan is er sprake van ongezonde stress, die juist energie kost en tot burn-out kan leiden.
De meeste mensen die overbelast zijn en stress ervaren negeren de signalen, erkennen hun klachten niet en gaan er onterecht vanuit dat deze vanzelf over zullen gaan. Hun negatieve of ontkennende gedachten voorkomen dat ze de ernst van de situatie inzien. Daarnaast worden de fysieke klachten dikwijls met een rationele verklaring afgedaan.
Een andere veel voorkomende misvatting is dat burn-out over zal gaan door rust te nemen, zich eroverheen te zetten, zich niet aan te stellen of op vakantie te gaan. Bij een onveranderde situatie en het handhaven van patronen worden de klachten vaak echter alleen maar erger. Het veranderen hiervan vergt echter dikwijls ook een bijstelling van iemands oude wereldbeeld, wat tijd, inspanning en oefening kost. Het is belangrijk dit onder deskundige begeleiding te doen aangezien het bijna onmogelijk is dit alleen te doen.