Deep Brain Stimulation (DBS) is een behandelmethode die al tientallen jaren in de neurochirurgie wordt toegepast bij cliënten die aan de ziekte van Parkinson lijden. Hierbij viel op dat Parkinson cliënten die daarnaast depressief waren hun depressieve symptomen zagen verdwijnen na een behandeling met DBS.
Binnen de psychiatrie is het echter een tamelijk nieuwe behandelwijze die zich op dit moment nog in het experimentele stadium bevindt en kan worden ingezet bij cliënten die ernstig depressief zijn. Er mag echter geen sprake zijn van manische depressie of chronische klachten en de cliënt moet therapieresistent zijn, wat wil zeggen dat deze zich in een situatie bevindt waarbij andere therapieën geen bijdrage meer leveren aan zijn herstel. Ook moet het hersenweefsel geschikt worden bevonden voor operatie.
Tijdens de eerste operatie worden electroden in de hersenen aangebracht die aangestuurd worden door een (oplaadbare) neurostimulator die zich onderhuids in de buik bevindt. Complicaties die hierbij kunnen optreden zijn hersenbloedingen en infecties. Tijdens een tweede operatie wordt de neurostimulator en onderhuidse bedrading, die van de buik naar de hersenen loopt, aangebracht. Deze stimulator dient van tijd tot tijd bijgesteld of vernieuwd te worden. De dag erna kunnen stemmingsveranderingen (positief of negatief) optreden en er kan sprake zijn van lichamelijke bijwerkingen als Parkinsonverschijnselen of niet meer kunnen plassen. Deze verdwijnen echter direct zodra de neurostimulator anders wordt ingesteld.