Acceptatie van de angststoornis
Iemand met een beginnende angststoornis zal de problemen dikwijls ontkennen terwijl de omgeving deze al wel onderkent. Daarnaast zullen klachten anders worden benoemd waarbij dwanghandelingen bijvoorbeeld worden uitgelegd als perfectionisme. Zodra iemand zijn klachten onderkent is de acceptatie ervan begonnen. Deze kan bevorderd worden door kennis over de oorzaken hoewel niet iedereen daar behoefte aan heeft. Door de klachten te accepteren zijn deze makkelijker in het dagelijks leven in te passen en ontstaat ruimte voor positieve dingen zoals positieve punten van diegene zelf maar ook leuke gebeurtenissen. Met acceptatie wordt de bestaande situatie aangepast en zal nieuw gedrag ontstaan.
Realistische verwachtingen over de behandeling
Mensen verschillen en daarom is het bij de behandeling van een angststoornis van belang om daar met realistische verwachtingen aan te beginnen om teleurstelling zoveel mogelijk te voorkomen. De hulpverlening heeft helaas geen heldere diagnoses of pasklare oplossingen te bieden. Een behandeling kan onvoldoende effect hebben of niet werken. De bijwerkingen kunnen behoorlijk tegenvallen maar ook kan de angst bij aanvang van een nieuwe behandeling toenemen. En buiten dat kan een behandeling enorm inspannend zijn en veel energie kosten. Behandelingen richten zich dikwijls alleen op de klachten en lossen daardoor niet alle problemen op terwijl de cliënt er ook in geïnteresseerd is hoe zijn leven te leiden en daar invulling aan te geven. Dit kan tot dusdanige teleurstellingen leiden dat mensen in een diep gat vallen.
Als iemand zich van tevoren realiseert dat een behandeling kan tegenvallen en het de nodige tijd kan kosten een geschikte behandeling te vinden is dat makkelijker te accepteren. Ook niet werkende behandelingen kunnen positieve effecten voortbrengen. Daarbij dient de behandeling geen centrale plaats in iemands leven in te nemen. Aangezien de meeste behandelingen niet onbeperkt vergoed en gegeven worden is het raadzaam van tevoren na te gaan om hoeveel behandelingen dit gaat en daar zorgvuldig mee om te gaan. Zet een behandeling die niet blijkt te werken ook niet eindeloos voort.
Onbegrip in de werksfeer
Wees voorbereid op onbegrip bij de werkgever of uitkeringsinstantie. Aangezien er niet altijd begrip voor is dat iemand vanwege zijn angststoornis tijdelijk niet in staat is te werken of geen werk kan zoeken kunnen lastige situaties ontstaan.
Wat kunt u zelf tegen angst ondernemen?
Mensen met een angststoornis kunnen zelf ook de nodige dingen ondernemen om de angst te verminderen. Denk daarbij aan lotgenotencontact en zelfhulpboeken. Door de ervaringsdeskundigheid van anderen kunnen zich nieuwe inzichten en ideeën aandienen. Lotgenotenbijeenkomsten kunnen daarnaast ook erg luchtig en gezellig zijn. Zowel zelfhulp als lotgenotencontact zijn goed te combineren met een professionele behandeling en in geval van een wachtlijst of bij het ontbreken van hulp vanwege het wisselen van behandeling ideaal.
Ook zelf informatie over de angststoornis inwinnen kan positief aan verbetering bijdragen. Probeer de dagen daarnaast te structureren. In sommige gevallen zal de behandeling deze structuur bieden maar sport of vrijwilligerswerk kan hier ook een bijdrage aan leveren.
Sommige mensen kiezen ervoor de angststoornis zelf aan te pakken, bijvoorbeeld omdat de behandeling tot onvoldoende resultaat heeft geleid of in geval er sprake van een wachtlijst is. Het hangt van de persoon in kwestie af of daarmee voldoende effect wordt behaald.
Tips omgaan met angst
- Probeer uw angst in beeld te brengen en te bepalen welke invloed het op uw leven heeft
- Bespreek uw angsten met uw naasten en mensen uit uw omgeving (familie, kennissen, collega’s en vrienden). Praten over uw gevoelens is belangrijk om een goed beeld van uw angst te krijgen waardoor u aan uw klachten kunt werken.
- Zorg goed voor uzelf. Angst krijgt namelijk minder vat op mensen die fit en uitgerust zijn.
- Stel vast welke klachten u bij beginnende paniek of angstgevoelens ervaart
- Bouw zelfvertrouwen op waarmee u de angst onder ogen kunt zien
- Probeer zo min mogelijk aan de angst toe te geven en uzelf juist met angstaanjagende situaties te confronteren. Hierdoor leert u ervaren dat de paniek (onrust, trillen en zweten) ook weer overgaat en krijgt u meer greep op de angst.
- Probeer anders op angstgevoelens te reageren en ga na of u bepaalde situaties veiliger kunt maken en in de hand kunt nemen